Groenploeg Rozenburg

"Bijdrage naar kunnen".

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Takkenril gemaakt bij Zandweg/Vinkseweg

Zaterdag 4 oktober 2014 is er weer hard gebuffeld. Veel opschot en bramenstruiken moesten nog verwijderd worden aan de Zandweg/Vinkseweg. Dankzij de grote opkomst van Groenploegers is er een flinke slag gemaakt. Met tot gevolg een grote berg snoeihout klaar om te versnipperen. De Groenploeg ligt de natuur na aan het hard en besloten werd om van dit snoeihout een takkenril te maken.  Een takkenril is een eenvoudige paalconstructie waartussen snoeihout ligt opgestapeld. De locatie en opstelling ten opzichte van de zon is bepalend welke dieren er gebruik van zullen gaan maken.  Deze takkenril hebben we oost/west gemaakt. Zodoende is er een zon -en schaduwkant.

 

Voor vogels en zoogdieren biedt een takkenril een goede nest-, voedsel- en schuilgelegenheid. Amfibieën en reptielen vinden er een plek om te overwinteren .Ook paddenstoelen, varens en andere plantensoorten vinden er een uitstekend onderkomen. Zelfs enkele vlindersoorten zetten hun eitjes af op dood hout.
Heel veel insecten maken gebruik van de beschermde plekjes in de takkenril om te schuilen.

 

Op de terugweg naar het Groenhonk hebben we de hangplek nabij de Blauwe Reiger opgeruimd. De vuilniszakken die we altijd bij ons hebben waren in korte tijd vol. Jammer dat velen hun best doen de wereld netjes over te dragen, maar een klein aantal volhardt in het bevuilen van hun eigen nest. 

 

vuilruimen 3    vuilruimen 1