Groenploeg Rozenburg

"Bijdrage naar kunnen".

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Project Ooievaarsnest Esdoornpark

 

   ooivaar 2

 

Het is met de ooievaar lange tijd niet goed gegaan. In de jaren zestig werd het dieptepunt bereikt: De ooievaar was in Nederland vrijwel uitgestorven.
Wat was er aan de hand? Het gebruik van zware pesticiden zoals DDT hadden de weilanden zo goed als dood gemaakt. Klein dierlijk leven was er vrijwel niet meer en de vogels die daarvan afhankelijk waren verdwenen. Ook de ooievaar. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Groenploeg Rozenburg sluit zich graag hierbij aan en is bezig met steun van de Gemeente Rotterdam en hulp van sponsors een ooievaarsnest van de grond te krijgen. Onze plannen hebben inmiddels vaste vorm gekregen en paal en nestconstructie zijn inmiddels door De Jong Transport bij onze sponsor opgehaald en naar de werkplaats gebracht om geconserveerd te worden.

 

006 Lossen van het nest en de paal.     008 

 

001 Conserveren van het nest en de paal.008

    
 

 locatie 2      Locatie ooievaarsnest.


Wij zijn nu druk bezig het nest met wilgentenen te bekleden.

     IMGP1512 De laatste hand.      IMGP1514 Het nest is klaar.

 

 

Met dank aan De Jong Transport is de ooievaarsnestpaal vanmiddag bij Maarten opgeladen en naar de boulevard gebracht. Vandaag 8 november 2016 heeft aannemingsbedrijf Krinkels in opdracht van de Gemeente Rotterdam de voorbereidende werkzaamheden verricht voor het plaatsen van het ooievaarsnest. Met een multifunctioneel graafmachientje werd een gat gegraven en daarna met een hydraulische grondboor een gat geboord. Vervolgens werd de nestpaal terplaatse gebracht.

 Vandaag 9 november is het ooievaarsnest geplaatst. Vroeg in de morgen is het nest door aannemer Krinkels, "Aandacht voor People, Planet en Profit", opgehaald in ons Groenhonk. En vervolgens met de mobiele graver naar de plaats gebracht. De nestbak op de paal gemonteerd en de stabilisatiebeugels op de juiste hoogte aangebracht.  Een ruime twee meter van de onderzijde is extra geconserveerd met vulcaniserend band. Na het bevestigen van de hijsstrop werd de paal met nest opgehesen en in het reeds voorgeboorde gat geplaatst.  Precies op de bestelde tijd werd ruim 4 kubieke meter vloeibaar beton aangeleverd, dat met behulp van een dumper naar het gegraven gat werd getransporteerd.

 

In 2017 zijn er regelmatig ooievaars gespot op doorreis boven Rozenburg.

17 april 2018 is een ooievaar gespot op het nest. Andrea Mes heeft de volgende foto gemaakt.

IMG 20180417 085945 © Andrea Mes

 Ter voorkoming van overtreding auteurswet en eventuele complicaties hieromtrent, de foto's van de heer de J. verwijderd door beheerder website.


 

De eerste week van april 2019  werden er regelmatig vliegende ooievaars gezien in de buurt van het nest. Een bewoner aan de Esdoornlaan meldde dat hij twee ooievaars heeft gezien in een boom vlakbij de nestpaal. De bewoner heeft ook het typische klepperen gehoord.

9 maart 2024 groot onderhoud aan het ooievaarsnest. De bak was nodig aan een opknap beurt toe. Martin was bereid aan de Groenploeg zijn stelling uit te lenen en na de opbouwen van de steiger konden we de nestbak opknappen. Eerst werd er een vloer van kunstgras aangebracht en daarna werd de rand van de nestbak weer hersteld.

Een week eerder hadden we de knotwilgen rondom de paddenpoel geknot en we hadden dus voldoende materiaal om de klus te klaren.